Framgångar för nytt nätverk i Umeå | Affärsnyheter från Västerbotten
- Tobias
- 27 feb. 2017
- 2 min läsning
I december 2015 fick Umeå ett nytt affärsnätverk, Nästa Nivå. Nu har ett drygt år gått – hur har nätverket lyckats?
På torsdagen den 23 februari anordnades Nästa Nivås senaste träff, denna gång på Scandic Plaza Umeå. 75 gäster fanns på plats för att äta frukost tillsammans, nätverka och göra affärer.
Bakom nätverket står Umeå BSKT, men det märks inte på träffarna, som hålls en gång i månaden.
– Jag gillar modellen. Nätverket är kopplad till idrott, men vi pratar inte idrott. Fokus ligger på affärer, säger Michael Jalmby, ordförande i Umeå BSKT och rådgivare på Esam.
Affärsnätverket grundades i december 2015 och sedan dess har det gått över förväntningarna enligt Michael Jalmby.
– Vi hade en dipp i mars, under vårvintern 2016, när vi bara var 45 på ett av mötena. Då kände vi lite oro – men det släppte snabbt. Efter det har vi haft mellan 60 och 65 företagare på mötena varje gång.
I dagsläget har Nästa Nivå 45 medlemmar och siktet är inställt på 60.
– Varje medlem får ta med sig gäster, så även om vi är 45 medlemmar hamnar vi alltid på uppemot 65 på mötena. Det senaste mötet, med 75 besökare, var faktiskt rekord.
När Umeå BSKT ville starta ett eget nätverk tog man kontakt med Jan Marklund, tidigare klubbdirektör för basketklubben Solna Vikings. Han hade dragit igång Solna Vikings affärsnätverk AVM Affärsverkstad och hade erfarenhet av nätverkande kopplat till idrott.
– Jag klev in för att hjälpa Umeå BSKT med nätverket och det har utvecklats enormt under det här året. I början lade vi ut länkar offentligt på sociala medier för att locka företagare till våra träffar – för att få volym – men det behöver vi inte göra längre. Nu måste man vara medlem, eller inbjuden av en medlem för att få komma, säger Jan Marklund.
Träffarna hålls på olika platser varje gång – med olika värdar.
– Och vi kör bara en gång i månaden. Det tror jag är ett framgångsrecept. Folk hinner inte med mer, säger Michael Jalmby.
Han fortsätter:
– Än så länge är det bara 35 procent kvinnor på våra träffar, det är en grej vi vill jobba med. Fast det är svårt då allt inte ligger på oss. Företagen själva utser vilka de vill ska gå på träffarna och vilka de ska bjuda med sig. Där uppmuntrar vi alla att tänka jämställdhet och mångfald.
Hur ser ambitionerna ut framöver?
– Vi är minst 50 anslutna till midsommar, det är jag övertygad om, säger Jan Marklund.
Comments